14. DevArena 2019

Kako nam je bilo prošle godine

DevArena 2019 bila je u znaku promjena. Posjetiteljima smo ponudili kvalitetna IT predavanja 14. puta ali ovoga puta na novoj lokaciji. U kino prostorijama Kaptol Boutique Cinema smo na jedan dan ugostili oko 250 osoba koje najvećim dijelom čine razvojni softverski inženjeri, voditelji softverskih projekata, softverski arhitekti i ostali IT profesionalci. Program je bio po već isprobanom principu u kojemu su predavanja podijeljena u 4 tracka s pregršt tema.

 

Kako je izgledao program

Konferenciju je otvorio Martin Kralj, član uprave Ekobita, nakon čega je red došao na Korada Korlevića, svjetski poznatog astronoma i voditelja zvjezdarnice u Višnjanu. Njegova tema, “Kome pripada budućnost?“, oduševila je posjetitelje koji su predavanje pratili paralelno u dvije kino dvorane.

 

Nastavak konferencije obilježila su predavanja o razvojnim tehnologijama, ali i pregršt tema koje su usmjerene na organizaciju i produktivnost poslovanja. Ricardo Diaz Rohr, CIO Emil Frey Grupacije, najvećeg europskog lanca za distribuciju automobila, pričao je IT trendovima u auto industriji. Domagoj Pavlešić i Dobriša Adamec, poznati domaći IT stručnjaci, također su dali svoj doprinos pričajući o web aplikacijama i tehnologijama koje će oblikovati IT scenu u budućnosti.

 

Ostatak konferencije bio je u znaku backend i frontend tema, a svoje iskustvo s machine learning tehnologijama i bazama podataka podijelili su gostujući predavači iz Microblinka, Infobipa i CantabPI-a.

 

Što bismo još izdvojili

Vrijedi spomenuti da su posjetitelji mogli prisustvovati i trima okruglim stolovima na kojima se raspravljalo o softveru u Cloudu, agilnim metodama razvoja softvera i trendovima razvoja frontend aplikacija.

Šlag na torti bilo je premijerno prikazivanje kratkog filma pod nazivom “Program tvog kompjutera“ koji je nastao u produkciji tvrtke Infinum. Posjetitelji su mogli vidjeti što povezuje zagrebačku glazbenu scenu 80-ih i studente zagrebačkog FER-a, uz intervjue s članovima grupe Denis & Denis te kako je njihov hit postao omiljen među FER-ovcima i računarcima diljem Hrvatske.

 

Konferencija je nakon toga zatvorena velikim after party-em i dodjelom nagrada za najaktivnije sudionike.

 

Završna riječ

Izjava člana Uprave Ekobita Martina Kralja:

“Izuzetno mi je drago da smo ponovno opravdali očekivanja posjetitelja i da smo potvrdili status jedne od najboljih domaćih IT konferencija.

Ove godine smo iskoristili priliku da predstavimo novu lokaciju i da posjetiteljima osiguramo ne samo kvalitetne teme, nego i puno zabave. Nastavili smo s fokusom na teme iz područja razvojnih tehnologija, ali smo dodali i predavanja u kojima su uživali i osobe koje nisu IT stručnjaci.

Drago mi je da su posjetitelji uživali i da je svatko pronašao nešto za sebe među mnoštvom tema.

Posebno mi je drago da nije izostalo ono što DevArenu čini posebnom i vrijednom – tehničke teme, razmjena znanja, rasprava o svjetskim IT trendovima i sve to uz opuštenu atmosferu.”