Developeri developerima o Cloudu i DevOpsu

11.11.2021.

Nažalost i ove godine smo morali odgoditi okupljanje na DevArena konferenciji 2021. Dok čekamo DevArena 2022. odlučili smo se prilagoditi i predavanja organizirati za manje sudionika, ali tijekom cijele godine kao DevArena meetupe. “Sharing is caring” s naglaskom na konkretnim tehnologijama i trendovima.

Prvi takav je DevArena meetup bio je u četvrtak, 11. studenoga u 18:00 sati @ HUB385.

 

Pogledaj snimku predavanja

 

Što se sve događalo na prvom DevArena meetupu?

17:30

Okupljanje i pregled COVID potvrda

18:00

Uvodna riječ

18:15

Event-driven reporting i Azure – kada DIY nije DI-why?

Marko Tomin, Software Engineer @ Ekobit

19:00

Pauza

19:15

YAML Pipeline za automatsko UI testiranje s publishanjem Allure reporta

Željko Lenić, DevOps Engineer @ Ekobit

20:00

Minglanje uz burgere i pivo

 

 

 

Developeri developerima o cloudu i DevOpsu

Event-driven reporting i Azure – kada DIY nije DI-why?

Marko Tomin, Software Engineer @ Ekobit

 

Event-driven arhitektura omogućuje stvaranje sustava s međusobno neovisnim servisima, no put od emitiranog eventa do skupa podataka prikladnog za generiranje reporta nije jednostavan kao što se na prvu čini. Zašto bi odabrali Event Hubs umjesto Event Grida? Što dobivamo, a čega se odričemo korištenjem gotovih rješenja poput Azure Stream Analyticsa ili Azure Data Factoryja? Nekada su referentni podaci u reporting bazi u raskoraku s onima u produkcijskoj bazi – što onda? Neke probleme možemo riješiti izmjenom arhitekture, ali to ima svoju cijenu. Postoje li scenariji gdje reinventing the wheel ima smisla? Kreiranje reporting sustava koji teži čim vjernijem prikazu real-time stanja često može zahtijevati logiku koju nije moguće (ili praktično) implementirati u postojećim Azure servisima za analizu evenata.

 

YAML Pipeline za automatsko UI testiranje s publishanjem Allure reporta

Željko Lenić, DevOps Engineer @ Ekobit

 

Kako ostvariti veću kvalitetu izlaznog proizvoda, te izbjeći mnoge probleme koji se na tom putu kriju? Automatsko UI testiranje omogućava brzo i pouzdano testiranje aplikacija, čime osiguravamo veću kvalitetu izlaznog proizvoda loveći greške prije nego li dospiju do krajnjih korisnika.

Je li moguće ostvariti takav sustav koristeći Azure DevOps YAML pipelineove i poštivajući sigurnosne zahtjeve današnjice? Koristit ćemo Azure Cloud, transformacije konfiguracijskih datoteka, FeatureFlagove, izvršiti automatsko testiranje i kreirati Allure izvještaj, te ga prikazati na samom pipelineu. Automatizirani pipeline se pokreće u željeno vrijeme ili na vlastiti zahtjev, nad različitim okolinama. Ovim pristupom odgovaramo na izazov sinkronizacije QA testiranja i Developmenta, poštujemo sigurnosne norme, omogućavamo parametrizirano izvođenje testova i prikazujemo rezultate u standardiziranom formatu.

 

I šećer na kraju... Fotke s meetupa