DEV2DEV o IoT-u, AR-u i Identity Serveru

14.9.2022.

Pridružite nam se na četvrtom DevArena meetupu u srijedu, 14. rujna od 17:30 sati @ HUB385.

 

Meetup smo zamislili kao besplatnu DevArena konferenciju u malom. Manji broj predavanja i posjetitelja, no i dalje smo fokusirani na konkretne tehnologije i trendove.

Što vas sve čeka na četvrtom DevArena meetupu?

17:15

Okupljanje

17:30

Uvodna riječ

17:45

Kratka pauza

17:50

IoT: Što je to i gdje nas okružuju internet stvari 

Igor Matoša, Software Developer @ Ekobit

18:35

Pauza

18:50

Video chat sa proširenom stvarnošću 

Dalibor Kofjač, Full-Stack Web & Android Developer @ Ekobit

&

Marijana Presečki, Full-Stack Web & Android Developer @ Ekobit

19:20

Pauza

19:35

Identity server – SSO i autentikacija u enterprise rješenjima 

Marko Tomin, Software Engineer @ Ekobit

20:05

Minglanje uz burgere i pivo (i sok)

 

 

 

 

 

DEV2DEV o IoT-u, AR-u i Identity Serveru

IoT: Što je to i gdje nas okružuju internet stvari


Igor Matoša
 , Software Developer @ Ekobit

 

 

IoT je izrazito multidisciplinarno područje koje se najčešće definira kao mreža nekakvih fizičkih, opipljivih „stvari” koje su spojene s elektronikom, senzorima, aktuatorima, softverom i mrežnim sučeljima. Mrežna sučelja (npr. Wi-Fi) omogućuju tim predmetima da se povežu (međusobno ili s određenim serverima) i razmjenjuju podatke koje su skupili svojim senzorima ili da djeluju na okolinu svojim aktuatorima (npr. sklopka koja gasi svjetlo u prostoriji), a sve to radi ostvarenja nekog krajnjeg, unaprijed definiranog cilja. Tako ćemo na predavanju proći od početaka IoT-a do danas gdje ćemo vidjeti kako se razvija, koje mogućnosti nudi, koji se novi poslovi otvaraju, a ujedno ćemo vidjeti i kratki demo kako to funkcionira u praksi. Uz sve to izložit ću primjere senzora, mikrokontrolera, pa će te moći vidjeti uživo kako to izgleda.

Video chat sa proširenom stvarnošću

 

Dalibor Kofjač & Marijana Presečki, Full-Stack Web & Android Developers @ Ekobit

 

Istraživanje i razvoj AR tehnologije (eng. Augmented Reality), tj. tehnologije proširene stvarnosti, te osmišljavanje najkorisnijih načina primjene iste, izrazito su popularne teme među IT stručnjacima posljednjih godina. Iako se gaming svijet najviše fokusirao na aplikacije proširene stvarnosti za pametne telefone (kao npr. Pokemon GO), poslovni se svijet sve više okreće pametnim naočalama kao najučinkovitijem sredstvu upotrebe proširene stvarnosti u različitim granama industrije. Potaknuti time, u ovom ćemo se predavanju u uvodu ukratko upoznati sa pojmom proširene stvarnosti, gdje se ona trenutno koristi u poslovnom svijetu i kako su naočale proširene stvarnosti pronašle svoje mjesto u cijeloj toj priči. U glavnom, tehnološkom dijelu predavanja vidjet ćemo koje se tehnologije koriste za razvoj aplikacija proširene stvarnosti i na primjeru ćemo vidjeti kako izraditi funkcionalnu video chat aplikaciju koja se može koristiti na velikom broju danas aktualnih pametnih naočala.

 

Identity server – SSO i autentikacija u enterprise rješenjima

 

Marko Tomin, Software Engineer @ Ekobit

 

 

Implementacija single sign-on mogućnosti ima mnogo pozitivnih strana – osim boljeg korisničkog iskustva, smanjenje broja korisničkih računa koje osoba ima doprinosi eliminaciji loših praksi poput recikliranja i odgađanja rotacije lozinki. Kod razvoja enterprise rješenja, krajnji korisnici posjeduju korporativne korisničke račune te njihov sustav autentikacije i autorizacije, ovisno o niši, podliježe zakonskim regulativama ili standardizacijskim normama. Kroz ovo predavanje proći ćemo kroz kratku priču kako i zašto smo kod suočavanja sa stvarnim korisničkim zahtjevima odabrali ovakvu arhitekturu, koje su njene mogućnosti te kakvi problemi vrebaju iz sjene. Kada ima smisla povjeriti autentikaciju vanjskim sustavima, kako postati identity provider i slična pitanja nemaju jednoznačan odgovor, no biti svjestan izazova prvi je korak pri odabiru dobre arhitekture.

 

 

Let's frame the moments